Автор: Джули Йънг, investopedia.com Следвайте Гласове в ТелеграмМонопсизъм: определение, причини, възражения и примериКакво представлява монопсонията?Монопсония е

...
Автор: Джули Йънг, investopedia.com Следвайте Гласове в ТелеграмМонопсизъм: определение, причини, възражения и примериКакво представлява монопсонията?Монопсония е
Коментари Харесай

Монопсизъм: Как големите компании увеличават печалбите си за сметка на заплатите на работниците

Автор: Джули Йънг, investopedia.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Монопсизъм: определение, аргументи, възражения и образци

Какво представлява монопсонията?

Монопсония е пазарно положение, при което има единствено един покупател - монопсона. Подобно на монопола, при монопсонията също има несъвършени пазарни условия. Разликата сред монопола и монопсонията е на първо място в разликата сред контролиращите субекти. При монопсонирания пазар господства един покупател, до момента в който при монополизирания пазар управлява обособен продавач. Монопсонистите са постоянно срещани в региони, където те обезпечават множеството или всички работни места в района.

Ключови заключения

Монопсонията се отнася до пазар, доминиран от един-единствен купувач;

в изискванията на монопсония един покупател нормално има контролно преимущество, което намалява ценовите нива на потреблението му;

монопсонията може да възникне заради географски ограничавания, държавни разпореждания или неповторими потребителски изисквания;

монопсонистите нормално изпитват ниски цени от търговците на едро и преимущество в заплащането на труда;

до момента в който монополът води до появяването единствено на един продавач на дадена стока, който основава напън за повишение на цените, монопсонията е пазарно положение със единствено един покупател, който може да бъде в положение да провокира напън за понижаване на цените.

Разбиране на монопсонията

При монопсонията един огромен покупател управлява пазара. Поради неповторимата си позиция монопсоните разполагат с голяма власт. Например, като главен или единствен снабдител на работни места в даден регион, монопсонистът има властта да дефинира заплатите. Освен това те имат опция да договарят, защото могат да договарят цени и условия със своите снабдители.

Монопсонистите одобряват доста разнообразни форми и могат да се появят на всички типове пазари. Например някои икономисти упрекват " Ернест и Хулио Гало " - конгломерат от винарни и производители на вино - че са монопсонисти. компанията е толкоз огромна и има толкоз огромна покупателна дарба по отношение на производителите на грозде, че търговците на едро с грозде нямат различен избор, с изключение на да понижат цените и да се съгласят с изискванията на компанията.

Раят на заплатите. " Монопсония ".

Монопсонията идва от две гръцки думи: " monos ", което значи " един ", и " opsonia ", което значи " покупка ".

Характеристики на монопсонията

Монопсонията е неповторима по отношение на другите форми на пазарна обстановка с отличителни пазарни характерности. Някои от тези характерности са посочени по-долу.

Един покупател

При монопсонията има единствено един покупател, което му дава забележителна пазарна мощ и надзор върху цената и количеството на закупените артикули или услуги. Ако има повече от един покупател, това не е монопсония. По тази причина нормално на пазара има естествени или вградени ограничавания, които вършат невероятно или неосъществимо съществуването на други купувачи.

Ниска мощ на договаряне за продавачите

Поради съществуването на един-единствен покупател, който има по-голямата част от властта, монопсонията значи, че продавачите са релативно слаби и имат понижена мощ при договаряне. Това нормално води до по-ниски цени и по-малки продадени количества. Въпреки че може да има голям брой снабдители или продавачи, те нормално имат групово по-малка опция да управляват пазара спрямо това, което може да наложи купувачът.

Пазарна неефективност

Пазарната неефективност поражда, когато обособеният консуматор купува по-малко количество от стоката или услугата, в сравнение с би било създадено при по-конкурентен пазар. Това може да принуди производителите да понижат заплатите, да складират непродадени ресурси, които другояче биха били потребени на " естествен " пазар, или да понижат цените до нерентабилни равнища.

Ограничени нововъведения

Тъй като купувачът има забележителен надзор върху пазара, доставчиците са по-малко подтиквани да влагат в нововъведения или усъвършенствания на качеството. Дори производителите да вкарат нововъведения или да намерят по-добри способи за произвеждане на дадена стока, те може да не бъдат възнаградени от конкурентния пазар посредством по-добри маржове или по-високи цени. ето за какво монополите са най-вредни за дълготрайния напредък, защото са склонни да стопират новаторското мислене.

Как се провокират монопсонии

Съществуват няколко сюжета, при които може да възникне монопсония. Подобно на монопола, монопсонистът също не се придържа към общоприетото ценообразуване от балансиране на факторите на търсенето и предлагането.

Физическа изолираност

Монопсонията може да възникне на пазар, който е географски изолиран или където транспортните разноски са високи. Това може да ограничи броя на евентуалните купувачи и да затрудни навлизането на съперниците на пазара. Това може също по този начин да затрудни участниците на пазара отвън географския район да доставят артикули във физическия регион.

Ограничено търсене на артикули

Когато търсенето на дадена стока или услуга е лимитирано, може да има единствено един покупател, който да желае да закупи продукта, което води до монопсония. Да разгледаме селското стопанство в разрастващите се страни. Стоката, създавана в тези извънредно селски региони, постоянно не може да бъде превозена по целия свят. По тази причина този тип селско стопанство (и обвързваните с него ограничавания за транспортиране) постоянно се търси единствено от локалните държавни управления или локалните предприятия за преправка на храни.

Пречки за нахлуване на пазара

Високите бариери за нахлуване на пазара, като да вземем за пример нормативни разпореждания или високи финансови условия, могат да затруднят навлизането на нови купувачи на пазара и конкурирането им със съществуващия покупател. Това може да е правилно в обстановки, в които купувачът би трябвало да бъде акредитиран, да има избрани разрешителни или да дава отговор на изключителни критерии.

Консолидация на пазара

Монопсонията може да възникне вследствие на пазарна консолидация, при която няколко купувачи се сплотяват и управляват забележителен дял от пазара. Разгледайте по какъв начин сливането на телекомуникационните колоси t-mobile и sprint провокира промени в търсенето на бизнеса. Вместо да има двама разнообразни купувачи, пазарът след сливането докара до появяването единствено на една компания (но към момента евентуално купуваща същото количество стоки).

Държавни условия

В някои случаи държавните политики или разпореждания могат да доведат до монопсония на даден пазар. Например, в случай че държавното управление е единственият покупател на даден артикул, това може да сътвори монопсония. Освен това държавните управления могат да подписват контракти, които лимитират продавачите да подписват контракти с тях или количествата, които производителят може да доставя на необятни пазари.

Монопсония на пазара на труда в Съединени американски щати

Монопсонът може да се прояви и на пазарите на труда, когато един шеф има преимущество пред работната мощ. Когато това се случи, търговците на едро, в този случай евентуалните служащи, се съгласяват на по-ниска заплата заради фактори, произлизащи от контрола на сдружението покупател. Този надзор върху заплатите понижава разноските на работодателя и усилва маржа на облагата.

Пазарът на софтуерно инженерство предлага един образец за угнетяване на заплатите. защото на пазара има единствено няколко огромни софтуерни компании, които се нуждаят от инженери, главните играчи са упреквани в скрит план за заплатите, с цел да се сведат до най-малко разноските за труд, тъй че огромните софтуерни компании да могат да генерират по-високи облаги. Този образец илюстрира един тип олигопсония, в която вземат участие голям брой компании.

Критики към монопсолизма

Икономистите и политиците все по-често са обезпокоени от господството единствено на шепа извънредно сполучливи компании, които управляват прекалено огромен пазарен дял в дадена промишленост.

Те се притесняват, че тези индустриални колоси ще въздействат върху ценообразуването и ще упражняват способността си да потискат заплатите в цялата промишленост. Всъщност съгласно института за икономическа политика, непартиен мозъчен концерн с нестопанска цел, разликата сред продуктивността и растежа на заплатите се усилва през последните 50 години, като продуктивността изпреварва заплатите повече от шест пъти.

Монопсонът и монополът са двете страни на една и съща монета. до момента в който монополът се отнася до един покупател на пазар с голям брой продавачи, монопсонията се отнася до един продавач на пазар с голям брой купувачи. Монопсонията е обвързвана с търсенето, а монополът - с предлагането.

През 2018 година икономистите Алън Крюгер и Ерик Познър са създатели на " Предложение за отбрана на служащите с ниски приходи от монопсония и сговор " за плана " Хамилтън ", в което се твърди, че сговорът или монопсонията на пазара на труда може да способства за стагнацията на заплатите, възходящото неравноправие и намаляващата продуктивност в американската стопанска система.

Те предложиха серия от промени за отбрана на служащите и подсилване на пазара на труда. Тези промени включват принуждаване на федералното държавно управление да обезпечи засилен надзор на сливанията за неподходящи последствия за пазара на труда, възбрана на споразуменията за неконкуриране, които обвързват служащите с ниски заплати, и възбрана на споразуменията за непукизъм сред предприятия, които принадлежат към една франчайзингова компания.

Монопсония против монопол

Монополът е пазарна обстановка, при която има единствено един продавач или производител на избрана стока или услуга. Това дава на този продавач забележителна власт да управлява цените и производството. В същото време монопсонията е пазарна обстановка, при която има единствено един покупател на избрана стока или услуга. Монопсолната власт поражда, когато купувачът има опция да понижи цената на даден артикул или услуга, като понижи количеството, което купува.

Разликата сред монополия и монопсония е в аспекта на търговията, който се управлява. Докато монополът има извънреден надзор върху предлагането на дадена стока или услуга, монопсолистът има извънреден надзор върху търсенето на тази стока или услуга. Монополът води до това, че производителите имат свръхсила, до момента в който монопсонията води до това, че потребителят има свръхсила.

Както монополът, по този начин и монопсонията могат да доведат до неефективност на пазара. Всяко от тях обаче води до друга неефективност, която поражда по разнообразни способи. Например при монопола потребителите са изправени пред по-високи цени. При монопсонията служащите могат да бъдат принудени да одобряват по-ниски заплати вследствие на наложените по-ниски цени.

Пример за монопсония

Да вземем за образец фабрика за въглища в миньорски град - постоянно представен образец за монопсония. Фабриката за въглища е ситуирана в регион, в който няма цивилен живот или поданици. Компанията притегля служащи и към фабриката се построява град, в който работят множеството от чиновниците.

Фабриката е единственият действителен шеф в града, тя може да дефинира заплати под пазарните цени и да дефинира какъв брой лица ще бъдат наети във всеки един миг. Това оказва въздействие върху останалата част от общността, като да вземем за пример върху другите типове предприятия, основани в града, сумата, която могат да взимат, и броя на хората, които могат да наемат.

Ако фабриката за въглища банкрутира и бъде затворена, няма да има работни места и затова няма да има търсене на други артикули и услуги, продавани от предприятията в града. Но защото фабриката за въглища е единственият действителен шеф, заплатите в нея могат да бъдат несправедливи, а изискванията на труд - неприятни и рискови, само че хората въпреки всичко ще търсят работа там.

Кои са трите съществени характерности на монопсонията?

Трите съществени характерности на монопонията са: (1) една компания купува всички артикули и услуги на пазара, (2) няма други купувачи на пазара и (3) бариери за нахлуване на пазара.

Какво е преимуществото на монопсонията?

Основното преимущество на монопонията е в интерес на единствения покупател на пазара, което разрешава да се получи преимущество при контрола, което понижава ценовите нива на купуваната стока или услуга. Това понижение на цената разрешава да се понижат разноските, които могат да бъдат трансферирани на други места.

Монопсолист ли е Аmazon?

Някои специалисти считат, че Аmazon е монопсолист, защото се е трансформирал в най-големия, а от време на време и в единствения покупател на своя пазар на характерни артикули и услуги, които по-късно продава на своята платформа. Тъй като е единственият покупател, най-много тъй като управлява най-голямата платформа за продажба на избрани артикули, тя може да диктува цените, които заплаща за тези артикули и услуги, които по-късно продава.

Долната линия

Монопсонията е пазарно положение, при което има единствено един покупател. защото има единствено един покупател на дадена стока или услуга, той дефинира търсенето и затова управлява цената. Монопсолистите, както и монополите, са неефективни за свободния пазар, където търсенето и предлагането контролират цените, с цел да бъдат обективни за потребителите.

Инфо: investopedia.com

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР